Toepassingen


De uitstekende corrosiebestendigheid van austenitisch roestvast staal heeft geleid tot een brede commerciële inzetbaarheid van deze materialen
Meest bekende en veel toegepaste soorten zijn Aisi 316(L) en Aisi 304. Maar ook andere austenitische roestvast staalvarianten worden vanwege hun zeer goede corrosiebestendigheid onder andere veel toegepast in de auto- olie & gas-, chemische- medische- en voedingsmiddelenindustrie.

Een belangrijk nadeel van austenitisch roestvast staal is de relatief lage hardheid, de geringe slijtbestendigheid en de gevoeligheid voor vreten (koudlassen). Dit beperkt het gebruik in hoogwaardige mechanische toepassingen in diverse applicaties en machines waar juist ook deze eigenschappen belangrijk zijn.
Waarom er dan niet wordt gekozen voor een martensitisch RVS vindt zijn reden in het feit dat deze materialen weliswaar een beduidend hogere hardheid en slijtbestendigheid hebben maar daarentegen weer een veel mindere corrosiebestendigheid.

Er zijn in het verleden veel pogingen ondernomen om een hardings- cq oppervlaktetechniek te ontwikkelen waarmee, zonder de corrosiebestendigheid nadelig te beïnvloeden, de slijtbestendigheid maar ook bijvoorbeeld de vermoeiingssterkte verbeterd kunnen worden. Conventionele processen zoals nitreren, boreren en coaten kunnen hierin niet voorzien.

Sinds een aantal jaren is er een proces,Stainihard®NC genaamd, dat zorgt voor een sterke verbetering van de slijtbestendigheid, vermoeiingssterkte maar ook het bekende vreten tegen gaat. Dit terwijl de corrosiebestendigheid hierbij onveranderd blijft en in bepaalde gevallen zelfs verbeterd wordt.
Ook biedt het voordelen op plaatsen waar machines regelmatig gereinigd moeten worden. Hier zorgt Stainihard®NC ervoor dat voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld melkproducten, minder vast gekleefd zitten en daardoor gemakkelijker en sneller verwijderd kunnen worden.
Algemeen gezegd biedt het de industrie dan ook een prima oplossing als slijt- en vreetbestendigheid samen moeten gaan met een goede tot zeer goede corrosiebestendigheid.

Een voorbeeld waar Stainihard wordt toegepast is in de voedselverwerkende industrie waar met RVS gewerkt wordt. Bij het verwerken van voedsel, waarbij veel bewegingen gemaakt worden die slijtage veroorzaken, beïnvloed dit de standtijd van de machine. Vaak laden hierbij ook voedselresten aan. Stainihard beperkt de slijtage van de machinedelen die ook gemakkelijker en sneller te reinigen zijn.

Enkele voorbeelden van producten die voor deze behandeling in aanmerking komen zijn: As en draaidelen, aandrijfdelen, klep- en pomponderdelen, afsluiters, plunjers, geleidingen enzovoort.   

 

 

Food processing

oinonprocessing

 Bottle machine

 

 

 
Sitemap     Leveringsvoorwaarden     Impressum     Credits     Persberichten Stainihard     Working Standard H&ST